"F R ? D" - Jan Baker med separatutstilling hos Gulden

Med glimt i øyet og en særdeles skarp spiss på penselen, er evig gode Jan Baker klar med sin største maleriutstilling gjennom tidene.
Den åpnes i Galleriet på Gulden Kunstverk.
Den åpnes av kunstkritiker Lars Elton.
Og den åpnes lørdag 10. september kl. 14.00 i Galleriet på Gulden Kunstverk.
Sara Chen, fiolinist i Det Norske Kammerorkesteret spiller i forbindelse med åpningen.

Jan Baker har rukket å bli 82 år og viser den samme malerglede og stødig håndverk som har kjennetegnet hele hans innholdsrike karriere som billedkunstner. Helt siden han debuterte på Høstutstilling i 1967, med kunstnernavn Baker (etter farens yrke) har Jan (Johnsen) Baker i sin kunst harselert med det hule og uekte i tiden som han skildrer med både humor og selvironi.
Og i dag er det verre enn noen gang, med falske nyheter og konspirasjonsteorier, klimakrisen og en verden som faller fra hverandre.

Jan Bakers mesterlige malerier er strengt komponert, med klare, fint nyanserte flater i skarpt avgrensede felter som snart griper inn i hverandre, snart overlappes og utbrettes slik at flaten brytes.

Jan Baker (født 1939 i Stange, Hedmark) er utdannet ved SHKS (1955 – 57), ved Statens Kunstakademi (1965 – 70), og har hatt studieopphold i Paris. Han har vært en aktiv utstiller, og har siden debuten i Kunstnerforbundet i 1968 deltatt på en mengde separat- og gruppeutstillinger i Norge og i utlandet.

Han har vunnet internasjonale priser i Frankrike, Tyskland og Kina og har hatt betydelige utsmykningsoppdrag over hele landet. Han er representert i Nasjonalgalleriet, Riksgalleriet, Museet for Samtidskunst, Norsk Kulturråd, Bergen Billedgalleri, Det Svenske Stats Konstråd, Kulturministeriet i Bonn, samt en rekke andre offentlige og private samlinger i inn- og utland.
I 2005 mottok Jan Baker Kongens fortjenestemedalje i gull for sin kunstneriske innsats.

Er det Fred? Eller Fryd? Eller Fraud på godt engelsk.
Det er i hvert fall Jan Baker med sine underfundige stikk til verden... og til seg selv, ikke minst!

Her finner du utstillingskatalogen: Jan Baker utstillingsKATALOG by Walter N. Welo 

(publisert 5. sept 2022 kl. 15.15)