Hammershus på Bornholm

Infoen er hentet fra: Hammershus - Destination Bornholm

Hammershus – Nordeuropas største borgruin

Hammershus er Nordeuropas største borgruin og Bornholms mest besøgte seværdighed. Og det er ikke så underligt, for her kan du virkelig få gang i fantasien og opleve den bornholmske historie.

Hammershus er tidligst fra slutningen af 1200-tallet

Tidligere antog man, at Hammershus blev opført omkring 1259 for at befæste den magt over Bornholm, som ærkebispen af Lund (dengang dansk) havde fået over øen efter en aftale med kongen Svend Grathe. De følgende godt 500 år var Hammershus fæstning for Bornholms skiftende magthavere og der er utallige gange blevet bygget om og til på Hammershus. Helt ferske udgravnings- og forskningsresultater fra 2015 går dog ud fra, at borgen først blev bygget af en senere ærkebiskop i Lund, nemlig Jens Grand, som var ærkebiskop fra 1289-1302 – dvs. at borgen faktisk først stod klar i slutningen af 1200-tallet.

Leonora Christina på Hammershus

Efter Bornholms befrielse fra svenskerne i 1658, var Christian IV’s datter, Leonora Christina og hendes mand, Corfitz Ulfeldt, spærret inde på Hammershus i 1660-61 pga. landsforræderi, og en dramatisk flugt ned ad mure og klipper mislykkedes. I 1743 opgav magthaverne endeligt Hammershus, og bornholmerne kunne frit hente sten på stedet, der forfaldt indtil 1822, hvor ruinen blev fredet.