To fine "julegaver" for den som er opptatt av den eikerske historien

Vestfossing på sydpolen.

Litt lokalhistorie, norgeshistorie, verdenshistorie.
Visste du at en vestfossing har fått et område i Antarktis oppkalt etter seg.
Vel, hvis ikke så vet du det etter å ha lest et par linjer til.

Cape Braathen er et isdekket nes nordvest på Evans Peninsula på Thurston Island i Antarktis. Det ble kartlagt fra flyfoto tatt av U.S. Navy skvadron VX-6 i januar 1960 og ble navnsatt av Advisory Committee on Antarctic Names etter Christopher Braathen, en skiekspert, hundefører og mekaniker under Byrd-ekspedisjonen i 1928-30.

Christopher Braathen ble født i Vestfossen 29 juni i 1895 og omkom i en flyulykke over Bunnefjorden 1 august 1937. Kona hans omkom også i denne styrten. Flyulykken krevde totalt fem menneskeliv. Piloten Arild Widerøe, som grunnla Widerøe omkom også.

Christopher var sønn av gårdbruker og trelasthandler Paul Braathen og Elisabeth Frølich, og han ble uteksaminert fra Horten Tekniske Skole i juni 1920.
Han tok tilleggsutdanning i skipskonstruksjoner ved den tekniske skole i Ilmenau, Thüringen.
Ansatt som mekaniker ved Marinens flyvevesen og ved flyvemaskinverksted i Brooklyn, New York.

I 1928 startet Byrd sin første ekspedisjon til Antarktis. Ekspedisjonen omfattet fartøyene DS «The City of New York» og «Eleanor Bolling» samt tre fly. En base ble opprettet i Hvalbukta på Rossbarrieren, og de startet vitenskapelige ekspedisjoner med hundeslede, snowmobile, og fly. Fotografiske ekspedisjoner og geologiske undersøkelser ble foretatt gjennom den antarktiske sommeren. Ekspedisjonen hadde konstant radioforbindelse med omverdenen.

Etter sin første vinter i basen ble ekspedisjonen gjenopptatt og den berømte flyvningen mot Sydpolen og tilbake startet. Byrd, sammen med sin co-pilot/navigatør Bernt Balchen, co-pilot/radioman Harold June, og fotograf Ashley McKinley, fløy den 28. november 1929 «Floyd Bennett» til Sydpolen og tilbake i løpet av 18 timer, 41 minutter. De hadde vanskeligheter med å få tilstrekkelig høyde for å nå opp til Polplatået og måtte dumpe tomme bensintønner, såvel som all reserveproviant. Turen ble gjennomført med hell og førte Byrd inn i historiebøkene. Etter nok en sommer returnerte ekspedisjonen den 18. juni, 1930.

Dumper du borti filmen eller DVD'n på bildene så "spiller" gutta seg sjøl. Der er det altså en vestfossing i fri utgave i Antarktis.

Litt om flyulykken som krevde Christopher og konas liv. Hentet fra Aftenposten. I følge avisen var tusenvis av mennesker vitne til ulykken.

I sin morgenutgave 2. august refererte avisen et av øyenvitnene:  Jeg satt med nogen bekjente på Ekebergrestauranten i det herlige solskinnsvær. Så ser vi en svær, grønn flyvemaskin komme seilende innover fjorden mot Oslo. Maskinen som fløi i stor høide, satte kurs over Piperviken, videre over Slottet og gikk derefter i en stor sving over byen. Et par minutter efter hørte vi på ny duen av den samme flyvemaskin... der skar den med veldig fart utover igjen, over Gamlebyen, Grønlien og -- I det øyeblikk maskinen befant sig utenfor Nylands verksted, ser vi plutselig at noget løsner og faller svalende ned i sjøen.

 

Copyright bilde; Stig Rune Pedersen

Foreløpig lite å hente her

Har en "plan" om å fylle opp her etterhvert, men ting tar tid. Men en link til Eiker Historielag og Eiker arkiv skal vi vel klare...

https://eikerarkiv.no/