En storslått konsert - i barokkens tegn

Lørdag ga Marinemusikken sammen med Tønsberg domkor, Eiker Prosjektkor og organisten JeeYoung Park en konsert de drøyt 200 publikummerne i Vestfossen kirke kommer til å huske en stund. For en konsert det ble. Rett og slett en  storslått en - i barokkens tegn.

Kongelige Norske Marines Musikkorps, populært kalt Marinemusikken, er et av fem norske profesjonelle militærkorps. Korpset er et unikt og populært ensemble med rundt 30 musikere. De løser oppdrag på vegne av nasjonen, Kongehuset, Regjeringen, Stortinget og militære avdelinger blant annet i forbindelse med statsbesøk, nasjonale merkedager og offisielle seremonier i og utenfor Forsvaret.

 

Konsertens hovedverk var Georg Friedrich Händels “Coronation Anthems”, som ble komponert til kroningen av Georg II og dronning Caroline i Westminster Abbey i 1727. Fra første tone lød i kirkerommet i Vestfossen fra korene og Marinemusikken var det bare å nyte. Nyte hver tone, hver lyd, hver stemme og hvert instrument. Det var rett og slett helt rått! Når akustikken da i tillegg er helt rå i kirkerommet ble dette helt magisk. Og trolig blir det like magisk i Tønsberg domkirke når konserten «kjøres i reprise» der i kveld. Der er Tønsberg domkor på hjemmebane. Et kor som ble etablert i 2006 og som utøver tradisjonell og nyskapende korkunst på et høyt kunstnerisk nivå. Det gjør også Eiker Prosjektkor, som ble etablert for 10 år siden i forbindelse med Eiker Musikkfestival. Koret står nå som en påle i kulturmiljøet i Øvre Eiker gjennom konserter med større kirkemusikkverk. Koret ble startet av organisten i Haug kirke, Abram Bezuijen, og det var han og domkorets dirigent Nina T. Karlsen som ledet kor og musikanter gjennom Händels mesterverk.

Kongelige Norske Marines Musikkorps ble ledet av en av verdens fremste barokktrompetister, Mark Bennett. De fremførte verk av Rameau, Bach og Telemann. Etter Telemanns konsert for tre trompeter ville applausen nesten ingen ende ta. Og det var forståelig. Makan er trolig aldri levert i Vestfossen kirke. Mark Bennett spilte, danset og dirigerte. Ja, han er den første dirigenten jeg har observert som danser samtidig med dirigeringen. Før Bennett slo seg ned i Norge var han professor ved Royal College of Music. Og før han havnet der turnerte han i stor skala med mange av verdens ledende orkestre. I kveld spilte han, danset, dirigerte, tegnet og fortalte. Det var en fryd å se og høre! Og da Telemanns verk var over kunne korene og Marinemusikken kruse inn til en storslått seier med siste sats av Händels kroningsmesse; The King shall Rejoice.

Da siste tone ebbet ut tok jeg meg selv i å lure på hva det var jeg hadde vært med på?

Jeg kan ikke gi deg svaret ennå. Til det var dette for rått. Det nærmeste jeg kommer et svar på det nå er; - jeg nøt hver tone, hver stemme, hvert instrument, ja hver eneste lyd.                          Selv kremting blant publikum passet denne kvelden.

I kveld er det Tønsbergs tur. - Mulig jeg er der!

 

Marinemusikken, Tønsberg domkor, Eiker prosjektkor.

Marinemusikken, Tønsberg domkor, Eiker prosjektkor.

Marinemusikkens dirigent Mark Bennett tegner og fortell

Abram Bezuijen, Mark Bennett og Nina T. Karlsen.

Trompetrekka i Marinemusikken.

17. nov, 2019

Lurer du på hva som skjer i musikkens verden fremover i Øvre Eiker. Sjekk ut fanen "Skjer snart".
Der får du nå info om en orgelkonsert i Haug kirke kommende onsdag og om en konsert med Øvre Eiker skolekorps kommende søndag.

(Har du info om et arrangement så gi lyd fra deg.
Du/dere kan bli omtalt her og i Eikernytt.no.
Du tipser meg - jeg skriver for deg!) - eller no' sånt!

Innholdet på disse sider gis deg med ønske om gode dager.

Tor Kenneth Talmo

Tok med publikum "ut på vidda" i kultursalen

Emilie Susanne Ingebrigtsen og Carl Abrahamsen.Et altfor fåtallig publikum fikk servert en særdeles variert konsert som besto av ulike sjangre fremført på baryton, fiolin, fløyte, sjøfløyte, gitar, trompet, sang og slagverk, da Øvre Eiker kulturskole onsdag kveld inviterte til sin årlige ungdomskonsert.

Kulturskolens eldste garde ga oss abbalåter, klassiske perler, poplåter, tradjazz og folketoner i skjønn forening. Her var det mye talent, spille og sangglede.

Helt fra Ingrid Melbø Tajet og Hannah Galambos blåste de første tonene ut i salen og fram til Selma Brandal og Lena Moen Larssen blåste av konserten på fløyter med Scott Joplins «The Entertainer», var stemningen satt og talentene strålte.

Toralf Tellefsen og Andreas Medrud Lillefuhr tok oss med langt ut på Finnmarksvidda i Ole Edvard Antonsens «Vidda». Toralf på fløyte og Andreas på slagverk. Med seg på piano hadde de skolens fløytelærer Mari Sundaasen Innervik. Skribenten er muligens noe inhabil, men det var en spennende kombinasjon.

Uansett så blir det vel litt feil å trekke fram noen foran andre i denne settingen. Det blir trolig mest en smakssak. Men skribenten fikk i hvert fall øynene opp for Maja Johansen Nymoen sitt fiolinspill og fløytisten Noele Birskyte sitt fløytespill. At Ingvild Beate Brekke og Emilie Jægtvik kan «betjene» sine trompeter er etter hvert kjent, ytterligere bevis på det fikk publikum også denne kvelden.

Som nevnt det blir litt feil å trekke fram deltagere her, men når en da har begynt kommer en ikke utenom duoen Emilie Susanne Ingebrigtsen og Carl Abrahamsen.
Emilies flotte, raspende stemme, ble glimrende pakket inn av Carl sitt flotte gitarspill i Leonard Cohen sin udødelige «Hallelujah». En særs spennende duo å følge videre.

Ungdomskonserten til kulturskolen levnet ingen tvil om at det gror godt i musikkens verden i kommunen.
De neste bevisene på dette kommer nærmere jul.
Da avholder skolen sin tradisjonelle julekonsert i kultursalen i Hokksund.
I tillegg blir det i år konserter både i Vestfossen og Fiskum kirke.

Det er bare å begynne å glede seg.

Bilder og video fra konserten finner du under her.

Til slutt et bitte lite, nei ganske stort hjertesukk: Hvorfor er det sånn at solopianistene konsekvent må sitte med ryggen til publikum...

 

 

Maria Bjeglerud

Jonas Løvtangen

Gry Elisabeth Boldvik

Programmet

Simon Duun

Ingrid Melbø Tajet og Hanna Galambos

Ingvild Beate Brekke

Maja Johansen Nymoen

Noele Birskyte

Iselin Skretting

Matheo Ellefsen

Spilte "Morning has broken"

Emilie Jægtvik

Selma Brandal, Lena Moen Larssen og Mari S. Innervik

Selma Brandal, Lena Moen Larssen og Mari S. Innervik - "The Entertainer"

Denne trioen avsluttet Øvre Eiker kulturskole sin ungdomskonsert i kultursalen på Hokksund ungdomsskole onsdag 30 oktober. Med seg som akkompagnatør på pianoet hadde de Emir Mujkic.