Kulturministeren på konsert for han Halvdan, Marianne, muttern og meg.

5. januar fylte han Halvdan Sivertsen 70 år. Samme dag fylte min bedre halvdel, eller den beste om du vil, også år. Hver dag siden hun ble født har de hatt bursdag på samme dag, men ikke 70 av dem. Til det er hun for ung. Altfor ung!

Først i år lyktes det å få slått feiringa av disse to sammen. Fordi Halvdan, egentlig var det kanskje Stageway, inviterte venner og andre til lag i Spektrum 25 januar. Og 25 januar for fem år siden forlova jeg meg… og 25 januar ble mutter’n 85 år!

Det var med andre ord litt av hvert som skulle feires denne kvelden. Ikke bare enkelte dager, men også musikken – ja, selve livet! Og jeg må virkelig si at jeg satte utrolig stor pris på at han Halvdan ville markere alt dette sammen med oss!

Selve bursdagskalaset startet med en videokavalkade med høydepunkter fra karrieren og jubelen nærmet seg takhøyden i Spektrum når hovedpersonen, altså han Halvdan og ikke min beste halvdel, kom slentrende inn på scenen mens Kringkastingsorkesteret og bandet dro i gang «Levende Lyd». På den svære bakveggen på scenen kjørte småbåter gjennom det nordnorske landskapet og skapte en nesten magisk stemning.

Kulturprofilen og visesangeren Halvdan har påvirket så mange av oss på en eller annen måte i sin lange karriere. Det dreier seg vel om 50 år det… ja, kanskje litt til… Det er klart at da sømmer det seg med en storslått hyllest i et utsolgt Spektrum, akkompagnert av Kork og en haug celebre gjester på scenen. Ja det var ikke bare på scenen det var celebre gjester, du fant en del i salen også.

Snittalderen i Spektrum var nok litt høyere enn vanlig denne kvelden, men her fant du både gammel og ung. Den yngste jeg observerte kunne vel vært ca. to år gammel. Og den eldste rundt 80. Det er klart at en kar som har holdt på i 50 år favner bredt!

Første gjest var Odd Nordstoga som ga oss en gnistrende og flott versjon av «Hvis du vil ha mæ», før en energisk og hoftevrikkende Morten Abel dro i gang kveldens første allsang med «Førr ei dame». Og han ble av avløst av Kari Bremnes. Da kan vi si; «Førr ei dame». Vakrere har neppe «Nordaførr – Vårvisa» noen gang vært fremført. Det er bare å glede seg til at seansen blir sendt på Nrk på påskeaften.

Mellom kveldens artister «intervjues» Halvdan av «programleder» Silje Nordnes. Det blir på en måte helt feil å anmelde dette som en konsert. Dette er noe annet. Det er noe mer. Silje og Halvdan prater om musikken, om livet, om foreldrene hans, om ho Marit… om Chile, om Alta/Kautokeinovassdraget, ja om alt egentlig. Her slenger da Halvdan inn humoristiske og ettertenksomme anekdoter. Noen av dem velprøvde gjennom en lang karriere, noen nye.

Det er flere tiår siden Halvdan skrev seg inn i de norske sangbøkene. Inn i den norske sangskatten. Med sine sanger om kjærlighet, vennskap, frihet og fire kalde pils som ligg nedi vannet. Og flere tiår siden han gjorde det samme med sine sanger med skikkelig politisk tilsnitt.

Den siste kategorien der, den markerte den yngre garden i norsk musikkliv. Ella Marie, Moddi og Sondre Justad var alle på scenen. Sondre Justad kalte Halvdan for en bauta. Og det er jo det han er i norsk musikk. Med Ella Marie fikk vi servert «Bønn til vinterdagen», joik og duett med han Halvdan. Og Moddi klinte til det med det som ble en av kveldens store høydare for undertegnede. «Hellige Jord», med en veldig intens avslutning. Et annet høydepunkt lå helt på den andre siden. Eva Weel Skram framførte « Tom, snart ti». Så vart og nært at jeg frøys.

Selv om gjestene naturlig nok tar en stor bit av programmet, er det allikevel jubilanten som bærer «konserten». Helt fra han kom slentrende inn på scenen ved starten har han publikum i sin hule hånd. Med sin tilstedeværelse og karakteristiske sjarm kan ikke dette bli feil i Oslo Spektum denne kvelden. For husk «Vi er alle sammen venna». Og publikum følger Halvdan enten det gjelder klimabrøl eller Labbetuss. Publikum ler med og de ler av. Halvdan Sivertsen er morsom. Han er skarp. Han er selvironisk og en veldig varm fyr, også har han «Ti tusen tommeltotta». Men det var ikke alle tommeltottene som hadde snekra sammen kveldens arrangement av denne visa. Kveldens utvidede versjon av låta viste til fulle Sivertsens musikalske kvaliteter. Det som foregikk på scenen der og da, sammen med Kork,var kunst. Sivertsen sto ved roret, med en sceneform som tilsa at han er en av disse som er 70 år ung, ikke gammel.

Halvdan rundet av kalaset med låta «Venner», sammen med alle gjestene. På scenen sto da også, Vinni, Øystein Sunde, Bertine Zetlitz og Jan Eggum. De hadde nok også fortjent å bli litt nærmere omtalt her, men nå er de i hvert fall nevnt. Vinni kan vel nevnes en gang til da. For «helt ut av det blå» sto plutselig norges nye kulturminister på scenen med blomster. Abid Raja. Før på kvelden hadde en ikke spart på latteren. Nå ble det «fullt tåreslepp». Abid hilste 70-åringen fra den norske regjering. Og han startet sitt første offisielle oppdrag som kulturminister med å sitere første verset av «Sommerfuggel i vinterland».

"Æ så dæ i går på gata, da byen lå kald og stor
Æ så du va ny i livet, æ så du va ny i nord
Og mora di bar en koffert, med alt det ho eide i
Og du gikk og bar på hennes drøm, om engang å få bli fri"

Det var sterkt. Det var så sterkt at det holdt! For noen og enhver!

Jeg sier takk til Halvdan! Jeg sier gratulerer med dagen som var!

Og jeg sier tusen takk for at du ordna det sånn at jeg kunne feire bursdagen til min beste halvdel, 85- årsdagen til muttern og min egen forlovelsesdag på tredje rad i Oslo Spektrum. Stort var det!

https://www.facebook.com/stageway/videos/pcb.2513518508935611/10157849358091280/?type=3&theater

 

Sjefen sjøl

Han Halvdan hadde publikum eller er det egentlig en menighet i sin hule hånd hele kvelden.

Kari Bremnes

«Førr ei dame». Vakrere har neppe «Nordaførr – Vårvisa» noen gang vært fremført

Moddi

Moddi klinte til det med det som ble en av kveldens store høydare for undertegnede. «Hellige Jord», med en veldig intens avslutning

Odd Nordstoga

Odd ga oss en gnistrende og flott versjon av «Hvis du vil ha mæ»

Sondre Justad

Sondre kalte Halvdan for en bauta. Og takka for at han Halvdan hadde vist vei.

Halvdan Sivertsen

Bertine Zetlitz

Halvdan og Ella Marie

Jan Eggum

Ella Marie

Blomster og hilsen fra regjeringen

Det kom en tåre eller to da den nye kulturministeren hilste fra regjeringen. Han siterte første verset i "Sommerfuggel i vinterland" Sterkt!

Øystein Sunde

"Mayday"

Halvdan 70 år ung

Vinni

"Sommerfuggel i vinterland"

Morten Abel

Kommentarer

27.01.2020 13:08

Hans

Der skulle også jeg vært, men vi får det servert hjemme i påsken da...