Lukk øynene og len deg tilbake - dette er vakkert!

«Så er jeg alene på VIA Regia

veien som fører meg hjem.

Der reiser jeg ensom den mørkeste tida

og kjenner meg sjelden igjen.

Der entrer jeg scenen i eget teater

rollene spiller jeg selv.

Og improviserer med gamle notater

handlingen blir spesiell.

Når jeg drømmer, - drømmer og møter meg selv.»

Dette er de første tekstlinjene på VIA Regia sitt album «Tålmod» som kom i desember 2018. Linjene er hentet fra albumets første låt «VIA Regia». Låta som har gitt gruppa navn og er deres signaturlåt. Og som veldig mye av det VIA Regia presenterer er tekst og melodi signert Hans Nedberg.

VIA Regia består av familiemedlemmene Janne, Mats, Hans Nedberg og Johan Olin. På albumet medvirker også Pia Holt Nikolaisen og Åsa Ringborg.

VIA Regia spiller akustiske gitarer, dobro, banjo, mandolin, keyboard/Synth, mellotron og rytmesinstrumenter. I tillegg serverer de flott flerstemt sang på norsk. Låtene er i visesjangeren og handler ofte om historier fra levde liv.

Albumet innholder 13 lettfattelige og iørefallende viser. De fleste som nevnt signert Hans Nedberg. To av låtene har tekst av Rolf I. G. Enersen.

Det er litt vanskelig å trekke fram enkelte viser, fordi det da vil bli mange, men visa «På Portåsen» er nok den som sitter best hos undertegnede i dag. Men dette kan endres fordi her finnes flere viser som vokser og vokser ved gjentatt spilling. Og tekster med flere lag.

«Når livet går imot og du lengter til et sted.

Der trygghet har slått rot og du finner ro og fred.

Da kan du gå til Portåsen, hvis du vil den veg.

Der bygdens bakker blide er en gyllen middelvei.

Et timeglass er snudd i kveld – det tar en håndfull tid.

Å la en ørken bli et fjell og kjenne du er fri.»

- Det var første verset i visa «På Portåsen». Portåsen er en liten husmannsplass der dikteren Herman Wildenvey vokste opp. Plassen ligger i Åsen ved Mjøndalen og er nå blitt en del av «Stiftelsen Buskerudmuseet». Visa som Hans har skrevet formidler følelser en kan få ved å komme til stedet der det nå tilbys et rikt utvalg av kultur og aktiviteter, særlig relatert til språk, poesi, musikk og kunsthåndverk. Herman selv elsket stedet og vendte stadig tilbake. Timeglasset er en metafor som går gjennom sangen, og vel symboliserer en ny start i livet.

Som nevnt litt vrient å trekke fram enkelte viser, men du får en praktfull oversettelse av folketonen «Scarborough Fair» signert Hans og Janne Nedberg og ikke minst en flott versjon av denne klassikeren. Du får også en flott liten «harrysang» kalt for «Bygderåneblues», du får en nydelig sang om Hans sine foreldre, det synges og spilles vakkert om «Svartrost» og «Gåtefugl». Jeg vil også trekke fram visene «Din sang» og «Masken». Men stopper jeg ikke snart nå, så har jeg nevnt alle. Det er forresten første verset i «Din sang» som lagde tittelen på denne anmeldelsen:

«Jeg lukker øynene og lener meg tilbake

lar filmen rulle og kan høre din musikk.

Du stemplet inn hos meg i sommer natt og vake

og øste av din overtid i min fabrikk»

Jeg velger følgende påstand; albumet «Tålmod» fra VIA Regia er en liten norsk viseskatt. Et album langt flere enn de som så langt har oppdaget den - burde få øyne og ører opp for.

 

Artist: VIA Regia

Album: Tålmod

Mix og Produksjon: Roadkill Production v/Mats Nedberg

Covercollage: Gerd Sand Loe

Her finner du VIA Regia på Facebook: https://www.facebook.com/ViaRegiaBand/?ref=br_rs

Vinyl-album med åtte live konsert-opptak, kr 135 + frakt kr 45 (Vipps 542052 - husk adresse).

Alle låtene kan også høres digitalt, men ikkeno er som vinyl :-)
https://open.spotify.com/playlist/6uha1riuWJx3yHcSaX6Yg7

 

VIA Regia

Havari

Din sang