Eiker Scene 12. des. 2019.

Fra fioliner til metallrock – fra to kirker til Eiker Scene

Ikke tussa det av nisser og troll i Vestfossen kirke på onsdag og ikke var det mange nisser og troll på Eiker Scene på torsdag heller. Og takk for det! Jaja, på sistnevnte var det kanskje ett og annet troll involvert.

Julekonserter kan være så mangt. Det vet jeg litt om. Har vært på ganske mange. Ja, ganske mange bare i år. Og de fleste her lokalt, med lokale krefter. Og ja – de holder mål, alle sammen. Alle til sitt behov og på sitt nivå.

Her er en liten rapport om alt fra fiolinspill til primalskrik, fra tre konserter holdt i distriktet her på onsdag og torsdag.

Det tussa av stolte foreldre, søsken, besteforeldre, onkler og tanter. Ja, enkelte oldemødre ble også observert da Øvre Eiker kulturskole onsdag kveld gjennomførte julekonsert nummer to av tre. Den første var i Hokksund i forrige uke, onsdagens var i Vestfossen og de avsluttet i Fiskum kirke i går kveld.

På Fiskum var det en julekonsert til. Noen hundre meter lengre opp i gata på Eiker Scene.  Der inviterte en av de andre store «kulturbærerne» i Øvre Eiker, Buskerud Folkehøyskole, til julekonsert i regi av rock og metall-linja. Der tussa det ikke av foreldre, søsken, besteforeldre, onkler og tanter. Og ikke så jeg noen oldemødre heller. Men stolrekkene var relativt godt besatt allikevel. Men publikum var nok noe annerledes enn på de fleste andre julekonsertene jeg har vært på.

La meg også få si at jeg synes ideen fra kulturskolen om å spre seg med tre julekonserter var god. Er god. Tre ulike konserter/forestillinger på tre forskjellige konsertarenaer. De fikk vist mangfoldet og bredden – og de fikk "vist seg fram" på tre forskjellige steder i kommunen.

Kulturskolens konsert i Vestfossen og den i Fiskum var sydd over en helt annen lest enn den store forestillingen en presenterte i kultursalen i Hokksund. Konsertene i Vestfossen og Fiskum var langt mer «nedpå», enn det store danse, lys og lydshowet en viste fram i Hokksund. I konserten i Vestfossen, som ble kalt «Hjem til Jul», var det fiolinister, sangere og gitarister, samt grovmessingspillere som deltok. Og det var en flott sak å overvære. Masse spilleglede, spenning og smånerver. Noen hadde «konsertert» tidligere, mens andre debuterte og gjennomførte sin «diplomkonsert».

I konserten «Juletoner» i Fiskum kirke var det fløytister, klarinettspillere og saxofonspillere som ble presentert for publikum. Samlet viser disse tre konsertene i regi av Øvre Eiker kulturskole at det gror godt i distriktet. Svært godt. Mange av de «musikerspirene» og danserne vi har fått se, får vi garantert se igjen i andre sammenhenger om noen år.

Noen med fortid i kulturskoler og korps deltok da rock/metall-linja ved Buskerud Folkehøyskole klinka til med julekonsert på Eiker Scene i går. Og her ble det servert julemusikk i en helt annen sjanger enn i Fiskum kirke, kan en vel trygt si. Her oste det testosteron kan du kanskje si. Elevene ved skolen presenterte egenkomponert musikk. Og mesteparten av det som her ble spilt var vel i kategorien metal. Uten at denne skribenten er spesielt bevandret i sjangeren velger han påstanden om at her mye bra. Veldig mye bra.

Intet av det som ble spilt minnet nevneverdig om «Deilig er den himmel blå» eller «Deilig er jorden». Men publikum ble advart på forhånd, da vi ble ønsket velkommen med at her kom fint lite til å bli servert i ¾ dels takt og det stemte. Men for noen trommiser, gitarister, bassister og primalskrikere skolen disponerer i år. En skole og en musikklinje som har blitt «hoffleverandør» av metallmusikere i løpet av få år! Ja, leverandør av musikere til andre sjangere også må vite! Nye musikere leveres i løpet av mai måned 2020.

 

Her finner du albumet fra Vestfossen kirke: http://www.torkennethtalmo.com/444442858

og her er et fra Eiker Scene: http://www.torkennethtalmo.com/444441200

 

Avslutningsnummeret fra Øvre Eiker kulturskole sin julekonsert "Hjem til jul" i Vestfossen kirke 12. des. 2019