Eiker Spellemannslag i 100 på egen 50-årsmarkering

Søndag inviterte Eiker Spellemannslag til jubileumskonsert i kultursalen på Hokksund ungdomsskole. Spellemannslaget rundet 50 år i april, og av etter hvert så kjente årsaker var det vrient med konsertvirksomhet da. Men nu går alt som kjent så meget bedre og med det ble det klart for lagets feiring av seg selv.
 
Og la det være sagt med en gang. Det ble en forrykende jubileumskonsert Eiker Spellemannslag serverte de fremmøtte. Det var nok plass til noen flere tilhørere, men arrangøren var fornøyd.
 
På jubileumsmenyen sto en rekke melodier komponert eller nedtegnet av eikværinger eller spillemenn i nabobygdene. Det var nydelig spilt, det var et variert og flott program, godt satt inn i en tidsmessig kontekst av både EF-kamp, høystatus og lavstatus innen folkemusikken, folkemusikkens forhold til Europa og mye, mye mer. For dette ble så mye mer enn en konsert. På sett og vis ble dette også en historietime fra 1600-tallet og fram til i dag.
Eiker Spellemannslag hadde hentet inn Anne Svånaug Blengsdalen, som er pensjonert professor fra Universitet i Sørøst- Norge som "programleder" og med henne fikk vi da være med på en reise i folkemusikken i distriktet, samt litt om melodiene og komponistene. For oss litt uinnvidde var det en liten genistrek Eiker Spellemannslag gjorde med det trekket der.
 
I tillegg hadde spellemannslaget "besøk" av sin gode venn gjennom mange år, trekkspillvirituosen Håvard Svendsrud. Han takket for samarbeidet så langt og så fram til å fortsette samarbeidet i årene fremover. Han gratulerete selvfølgelig også denne kulturinstitusjonen som spellemannslaget er med dagen. Det gjorde også kommunens varaordfører Bente Skårdal Kleven. Som på vegne av kommunen overrakte spellemannslaget blomster og en gave i form av noen kroner inn på konto. Hun sa også at hun i løpet av konserten hadde endt som fan av Eiker Spellemannslag!
 
I sin avdeling serverte Håvard Svendsrud fire melodier og jeg vil vel påstå at det trolig aldri har blitt spilt bedre på et knappespill i kultursalen i Hokksund enn da han spilte Paganinis "La Campanella". Utenom denne publikumsfrieren eller glansnummeret så holdt også Håvard seg til lokale komponister. Han serverte oss melodier av Kåre Korneliussen, Eivind Warlo og Harald Henschien.
 
Det kan se ut som Eiker Spellemannslag ble stiftet nærmest ved en tilfeldighet.
Felespilleren Sigbjørn Bernhoft Osa sto for underholdningen på et arrangement ved Heimtun folkehøgskole fredag 12 februar 1971. Ideen om et spellemannslag på Eiker oppsto i begeistringsruset etter denne konserten. Lagets første leder, Ragnar Hakavik, var blant dem som ble lot seg begeistre. Likeledes lagets første og mangeårige kasserer Ragna Jørgensrud. 23. april 1971 var disse, to av de som startet laget. Og 18. desember debuterte laget på en fest i Hakavik!
Etter det har det gått slag i slag. Tone for tone. Takt etter takt. Dans etter dans!
 
Ved oppstarten for femti år siden satte Eiker Spellemannslag seg tre mål:
De skulle samle inn trykte eller håndskrevne noter av Eiker-musikk, eventuelt få notert musikk som bare levde i hodet og fingrene til spellemenn. Deretter skulle spellemannslaget øve inn denne musikken og få fram Eiker-preget. Så skulle musikken bringes ut til andre distrikter via kappleiker, konserter, underholdningsarrangement etc.
De tre målene er oppnådd. Det som ble spådd å bli en døgnflue er 50. Og lever i beste velgående.
Man kan stille seg spørsmålet:
Hvilket forhold hadde eikværinger hatt til sin musikk dersom noen mennesker ikke hadde latt seg begeistre den gang – for litt over 50 år siden?
 
Da hadde en neppe hørt "Forlovelsesreinlænder" etter vestfossingene Thor Ødegaard og Anders Fossesholm i 2021. Heller ikke Leif Skøien sine flotte komposisjoner "Galgenhumoristen" og "Som fot i hose". Firetur av Aasmund Kristoffersen kunne vært gjemt bak glemselens slør sammen med melodier eller nedtegnelser av Anders Haugen, Anton Sommerstad, Alf Omholt, Helge Waagaard Næss og Ole Næss.
 
Den kulturarv som Eiker Spellemannslag disponerer over, må ikke få lov til å smuldre bort.
Den er en viktig del av Eikers rike musikktradisjon. Ettersom gammeldansfester ikke er med på å holde denne type musikk i hevd, må laget satse på at andre formidlingsmåter holder liv i sin musikk og i spellemannslaget.
Det må være ”live”.
Og jeg kommer neste gang også!
 
Vel blåst, musikalsk leder Bente Storbakken og resten av gjengen i Eiker Spellemannslag!
Gratulerer med de første 50!
Takk for invitasjonen og takk opplevelsen!
 
Her finner du "Måsabekken" i ett uredigert opptak fra konserten: 
 
Her er litt mer Spellemannslag: Eiker Spellemannslag - www.torkennethtalmo.com
 
Det ligger for øvrig en del mer fra spellemannslaget på min youtubekanal.

 

 

Spellemannslagets leder Morten Hunn ønsket velkommen til jubileumskonserten

Kveldens fantastiske programleder Anne Svånaug Blengsdalen

Trekkspillvirtuosen Håvard Svendsrud i aksjon.

Eiker Spellemannslag

Varaordfører Bente Skårdal Kleven overrakte blomster og kroner på konto fra Øvre Eiker kommune.