Simen Loe med musikalske delikatesser fra Grisebingen

Fra releasekonserten på Portåsen

« Albumet har blitt et aldri så lite mesterverk fra Simen Loe og nabolagets atmosfære og landskap»
"Simen Loe og The Neighborhood forsvarer uten tvil en plass i enhver vinylsamling med respekt for seg selv. I hvert fall i den samlinga som sorterer inn under roots/americana med touch av rock.
Denne gjengen fortjener et langt større publikum enn det de så langt har fått. Langt større!"
 
Min anmeldelse kan du lese her: The Neighborhood - www.torkennethtalmo.com 
 
og her finner du en bittelitt annerledes en:

Åpningslåta og en av go'bitene på "The Neighborhood"

"The Neighborhood" - en innertier fra Simen

Et litt forslitt uttrykk sier at den som venter på noe godt ikke venter forgjeves.
Jeg har venta lenge og vel - på et nytt album fra Simen Loe og hans musikalske venner.
I natt slapp han albumet "The Neighborhood".
Kan anbefales på det varmeste!
Kan anbefales på det kaldeste!
En innertier!
Du finner albumet på en "strømmetjeneste" nær deg.
Her er ni go'biter.
Og i kveld er det slippfest hos han Herman.
Slippfest i låven på Portåsen!
"Eia var jeg der - men da er jeg på vei til Kroatien".
 
 
Kommer nok mer om dette albumet her etter hvert.

Mercy - første single fra et påtenkt sommeralbum

Rapport fra en grisebinge på Ingeberg og en låve på Portåsen

Foto: Espen Håkonsen

Artikkelen som følger her er i sin helhet "sakset" fra Hamar Arbeiderblad torsdag 29. september 2022. Artikkelen er signert David William Øynes.

"Det som formidles er alt fra hyllester til gjestfriheten, til historien om en 1800-talls freakshow-sirkusdirektør. Simen Loe (42) kjemmer håret og samler bandet på lørdag, når utgivelsen av den nye plata skal feires på Gregers.

Da han flytta til Hamar i 2008 var det Seb’s Hotel som ble veien inn. Nå har han spilt inn «The Neighborhood» i en gammel grisebinge på Ingeberg.

Han gleder seg til å farte rundt med en nyutgivelse i kofferten igjen. På fredag spilles det i Mjøndalen, der han vokste opp og er fra. Simen Loe flytta til Hamar i 2008, den gangen var det Seb’s Hotel i Grønnegata – som nå er revet etter storbrannen i Grønnegata – som var veien inn på den lokale musikkscenen.

– Jeg kom meg gradvis inn i musikkmiljøet gjennom Seb’s, egentlig. Det ble liksom min redning og billett inn, forteller han, og tar ei blå lita pause, sånn som alle som savner utestedet i kjelleren gjør når det kommer opp.

«Murder and gasoline»

Simen Loe har spilt i forskjellige band opp gjennom årene. I 2018 debuterte han under eget navn med albumet «Pioneer», ei mørk skive det lukta skinnjakke og lighterbensin av. Den kjørte liksom mellom der Nick Cave og Tom Waits bor, både tematisk og musikalsk.

– Vi var på Hedmark-turné etter den forrige plata. Da spilte vi mange steder, blant annet på kulturhuset i Hamar, pluss Gjøvik, Kongsvinger, Engerdal og Moelv. Vi var rundt, dét var gøy, dét! I Oslo og Drammen spilte vi også.

De spilte låter som «Nowhere Man and a Whiskey Girl», «To the ground» og «Murder and Gasoline» fra debutplata.

Fire år har passert og det har blitt noen sporadiske spillinger.

– Jeg har holdt det jevnt gående, det vil jeg si, men man håper jo at det kan bli mer og at flere får hørt det, at vi får lagt ut på en ordentlig turné denne gangen også.

Nå er altså Simen Loe tilbake med «The Neighborhood».

Ny skive, nytt uttrykk

– Uttrykket har endret seg litt, det har falt seg litt naturlig, i – og med at Ola Foss Eriksen og jeg satt med dette her og komponerte og produserte da vi lagde «Pioneer». Nå har gutta i bandet satt sitt preg på låtene helt siden dag én. Det føles mer som en band-skive, det tror jeg man kan høre også. Den er mer levende, sier Simen, og legger til at han likevel er fornøyd med førsteplata òg.

– Jeg har brukt mer av registeret mitt. «Pioneer» var en veldig mørk plate vokalt. På den nye skiva kliner jeg til mer, men jeg føler på en måte at det sitter fint sammen, det er ikke to forskjellige bolker.

Vokalisten forteller at store deler av «The Neighborhood» er spilt inn live, og at det var et bevisst valg.

– Vi rigget opp studio i en gammel låve på Ingeberg og spilte inn hele rammen på skiva live hos Fredrik Ryberg i Dunderbeist. Han er produsent på den skiva her og en fyr som jeg ble kjent med for noen år tilbake. Jeg tenkte den gangen at jeg hadde lyst til å samarbeide med ham.

Og sånn ble det. «Grisebingen» kalles studioet i låven på Ingeberg.

Skriver om det som fascinerer

I Simen Loe-låtene er det et slags banditt-preg over historiene som formidles. En slags landeveis- og ville vesten-tråd som spinnes.

– Si det, hvor historiene kommer fra? Det har nok mye med de jeg er mest inspirert av. Si for eksempel tekstuniverset til Tom Waits. Mørke historier med et glimt av håp. Sånn som den «Mercy»-låta, det er ei låt jeg er veldig fornøyd med. Den handler om å stikke fra og kjøre mot et nytt håp, og det er noe jeg tror mange kan kjenne seg igjen i, sier Simen.

– Låta «Stormbreather» handler om han der freakshow-fyren på 1800-tallet. P. T Barnum, heter han, sier Loe etter å ha tenkt seg om en stund.

P.T Barnum var en amerikansk sirkuskonge på 1800-tallet, hvis fantastiske historie rulles ut i en episode av Kristoffer Schau-podkasten «Rekommandert».

– Det er historiene, jeg leser og hører mye historier om ting som er litt på sida og som fascinerer meg. Det med Barnum og freakshows fascinerte meg veldig. Det er jo når man finner noe som interesserer deg at du også får inspirasjon til å lage ting, forteller låtskriver-Loe.

Siste låta på det nye albumet heter «Shotgun House». Simen forteller at det er et kallenavn på små hus, for eksempel i New Orleans, som er så skrøpelige og enkle at om man skyter gjennom inngangsdøra, kommer kulene ut bakdøra.

– Men det er steder man alltid er velkommen, selv om folk ikke har så mye penger er det alltid åpen dør og alltid mat til alle. Det er inspirert av bestemora mi, som alltid hadde åpne dører og mat på bordet, selv om hun ikke hadde mye å rutte med. Det er ofte at tekstene har elementer fra eget liv og egne historier, bare at det er pakket inn.

Eller låta «Treason», da. Simen har jobbet en del i psykiatrien og forteller at når han spiller den, så er det alltid en fyr han tenker på mens den fremføres, selv om det er diffust for lytterne. Det som formidles blir nærere for ham, og kanskje mer åpent for tolkning for lytteren?

 

– Det er i hvert fall lite tilfeldigheter ute og går, jeg jobber med hver linje.

Venter på vinylen

«The Neighborhood» er ikke bare album-tittelen, men også navnet på bandet Simen har i ryggen. De er karer som er født og oppvokst som naboer, i alle fall nesten, i Mjøndalen.

Mats Mæland Jensen spiller trommer, Ola Foss Eriksen er på gitar og deltar som medkomponist på de fleste låtene. Martin Monrad Hansen spiller bass og Ove Westerhus piano. 

Det er også flere fra Hamar-distriktet som bidrar på plata.

– Fredrik Ryberg er jo produsent, også er Magnus Østvang med på hammond-orgel på tre låter. Han leverer jo helt vanvittig, synes jeg.

Orgelet er spilt inn på Memphis Bound Studio på Smeby. Miriam Renvåg Müller fra Ådalsbruk er med og korer på to låter.

Og selvsagt skal Simen ha vinyl også. Den kommer i januar eller før, det spørs litt på hvor fort vinylpressa i Stavanger går for tida. «The Neighborhood» gis ut på Mother Likes It Records.

På fredag får Simen svar på om det er flere enn mor som liker det de hører. Lørdag braker det løs med fullt band på Gregers."

Her er albumet: Spotify – The Neighborhood

 

 

Hentet fra Hamar Arbeiderblad 19. februar 2022.

Fra releasekonserten for albumet "Pioneer"

En fantastisk cover av Springsteens "Thunder road"

Simen Loe sitt musikalske univers er full av mørke historier

Foto: Espen Håkonsen

Simen Loe sitt musikalske univers er full av mørke historier var overskriften i en anmeldelse av albumet Pioneer som kom i 2018. Følger du lenken som leder deg til NPS kan du lese den flotte saken selv.