Langs Lågen 2019 - Et praktverk

Tittelen er kanskje å ta i litt, men det får heller stå sin prøve.

Redaktørene av boken som utgis av Kongsberg og Sandsvær historielag, Odd Arne Helleberg og Dag Kristoffersen leverer varene.

I år er det førti år siden første ordinære årgang av Langs Lågen kom ut, med fire hefter i året samlet til en årbok til jul. Men det er bare andre året at det er historielaget som gir ut boka.

Og vi kan vel si det sånn at boka med dette har fått et løft. Fjorårets bok ble godt mottatt og er nesten utsolgt. Mindre godt mottatt blir neppe årets utgave, som er spekket med interessant stoff fra Lågen-dalføret over drøyt 200 sider.

Årets utgave gir leseren «avsløringer» av både sølvtyver, og likvidasjoner.

Det er etter hvert noen år siden krigen, arkiver åpnes, og flere historier kommer fram og omhandler mer som har ligget skjult. Det har lenge vært disputter og myter rundt drapet på Olaf K. Dokken 10 november 1944. I en flott og bredt anlagt artikkel tar redaktøren Dag Kristoffersen leseren igjennom historien og navngir også de to som tok livet av Olaf Dokken,

Det hele var en likvidasjon beordret av det kommunistiske motstandsapparatet og utført av to mann fra Vestfossen. Willy Cato Paulsen og Lars Fossesholm. I den samme artikkelen er også Kristoffersen innom den svært omstridte likvidasjonen av Sverre Hals og likvideringen av en tysker som ble senket i Eikeren med ståltråd og stein.

Årets utgave av Langs Lågen har for øvrig stoff om forfatteren Torbjørn Saga. Det er i år 100 år siden han ble født. Her er også stoff om en tjenestedreng på fylla i arbeidstida. Her er artikler om arkitekten og mestersnekkeren Brede Rantzau, om mestersmeden Andreas Jensen Bryde og Marcello Haugen.

Du kan også lese artikler om prostitusjon på Kongsberg i tidligere tider og om Haglebuslaget og de som var på feil side.

Både kjente og ukjente personer blir trukket fram i lyset via årets bok og det er også en glede å se illustrasjonene signert Øyvind Tingleff.

De 22 artikkelforfatterne har sammen med redaktørene skapt ei bok som er vel verdt pengene, og en god gaveide. Også for folk bosatt utenfor Lågendalen.

"Rambergtæl".
Slektslektyre med utgangspunkt i Ole Helliksen Ramberg født i Flesberg i 1832 og død på Sjøl Gamlehjem i 1897. Her er det mye galskap ute å går... Kjærleik, glede, sorg, slossing, fyll, bønn - ja alt det en kan oppleve av slektshistorie gjennom mange hundre år.

Sagafolket i Eggedal.
Med utgangspunkt i Elling Pedersen Saga (1876-1959 og Anne Torsteinsdatter 1877-1963.
Hundrevis av år bakover i tid og fram til i dag.

"Sett slekt". Den jellumske saga med utgangspunkt i Kristian Kristoffersen Jellum 1874-1938 og hans to koner. Kristi Olsdatter Skalland og Kristine Bjørnsdatter Åsen. Slektsstoff hundrevis av år bakover i tid og fram til 2016.