Fire på kilo'n - Ei kanonkule av en låt!
Fire på kilo'n
er ikke det samme som 12 på dusinet
Fire på kilo'n er no' helt spesielt.
Fire på kilo'n er en lokalhistorisk fortelling
Fire på kilo'n er med sin tekst en historiefortelling om nødvendig matauk i distriktet før i tida.
Og like aktuell i dag, men da ikke her... men, verden trenger fortsatt mat...
Som det heter i teksten:
"Årene beveger seg stille, i elva en vinterkveld.
Han trenger så sårt denna maten, tell ungane å seg sjøl."
Aleksander Kristoffersen påstod selv på sin debutlåt "Kommet hjem" at han har kommet hjem. Mulig det, mulig det. Rent fysisk kan det kanskje stemme, men musikalskt sett er han neppe hjemme ennå.
Min påstand er at det har han slett ikke. Aleksanders musikalske reise har så vidt startet. Og fortsetter det med den kvaliteten som nå utvises, så er vi trolig ved starten av noe stort. Det er svært lite som tyder på at Aleksander har tenkt å kompromisse på kvaliteten og dermed stopper ikke Aleksanders musikalske reise med denne låta.
Han sa selv for halvannen måned siden at han befinner seg midt i en drøm som på sett og vis også er motoren i hans sinn og liv for tiden. Debutlåta "Kommet Hjem" går nå på omlag 20 radiostasjoner her til lands. Fra nord til sør, og fra øst til vest. Trolig er det ganske langt mellom hver gang det skjer for norskspråklig musikk i denne sjangeren. I hvert fall for en debutant.
En som låter som en merkelig og iørefallende krysning av Stein Torleif Bjella, Levi Henriksen, Trygve Skau og Henning Kvitnes. Det er forsåvidt relativt trangt om plassen blant den gjengen der, men Aleksander er i ferd med å høgge seg en plass i stein blant dem. Ikke bare låtmessig og musikalskt, men også i høy grad reint tekstmessig.
"Fabrikklønna er lita, og forskjellen er stor.
På hvem sie a brua, og hvor nære elva'ru bor.
Matauk i fisk og fævell, en hardhaus kan aldri ta fri.
Med fem munner å mette, må're jobbes mye på si."
Aleksander har jo ikke alltid vært i dette musikalske landskapet. Han har levd et "sprikende" musikalskt liv fra han scenedebuterte på et lasteplan i skolegården i Vestfossen 17 mai 1981. Da var han 12 år og spilte gitar på Rudolf Nilsen og Jon Arne Corell's "Jeg hadde tenkt".
Og kanskje tenkte han allerede da på et liv fylt med sang og musikk. Han er på en måte arvelig belastet. Bestefaren var en del av en søskenflokk på 11. Og alle spilte de noe...Aleksander var ikke gamle karen før han hadde trekkspill, gitar og fele. Det sørga bestefaren for. - Og det er vel også sånn at det er bestefarens generasjon av vessåssinger som svever over elva reint tekstmessig i "Fire på kilo'n".
Fire på kilo'n er i utgangspunktet ei lita låt, men som ved sin form, oppbygging, instrumentering og vokal ender som stor musikk. Det låter langt røffere enn debutlåta "Kommet Hjem", selv om vi jo befinner oss i det samme musikalske landskapet. På debuten lå orgelet svalt og duva i lydbildet. Her pumper og går det så det merkes i øregangene dine. I det øyeblikket Jørgen Amundsen sin gitar byr opp til dans, kaster Halvor Janner Røed orgelet inn i dansen og ut kommer en sound som er helt praktfull, aldeles nydelig pakka inn av Kløverøds rytmevitalitet og Kristensens bassganger. Deilig musikk er det.
Når så Aleksander selv har lagt stemmen helt nedpå og ikke nødvendigvis vil vise oss den flotte sangstemmen sin så låter detta som ei kule. Rett og slett som ei kanonkule.
For det er det "Fire på kilo'n" har blitt. Ei kanonkule av en låt!
Fire på kilo'n er det jeg vil kalle viseblues av skyhøy klasse.
Med seg på låta har Aleksander denne gjengen her:
Jørgen
Amundsen - Gitar
Eivind Kløverød - Trommer
Halvor Janner Røed - Tangenter
Olav Kristensen – Bass
Miksingen er også denne gangen gjort av lydunderet Georg Storhaug og mastringen har selveste Ronan Chris Murphy kvittert ut for. Og for å ha nevnt det; han har hatt finga borti både King Crimson og Bruce Springsteen, så er det sagt også.
Musikken er spilt inn i Mytown Recording Studio i Vestfossen og utgitt på Vesuvian Records.
Her er låta på Spotify: https://open.spotify.com/album/2SQzsyKBhrdwhDRzPYWTWu?highlight=spotify:track:0Ix5onqzDYyGuuoFfnr6vw
Mer om Aleksander og hans musikk finner du her:
Nyeste kommentarer
Kult :) Men navnet på felemannen har nok journalisten bommet på der. Det der er Andreas Ljones.
Da har jeg lagt ut et par bilder fra da gjengen var nordpå i år 2000. På det ene bildet nevnes gjengen den gang og hva de spilte!
Er det noe som vet navnene på bandmedlemmene?
Fantastisk fortelling.