Alt ble ikke glemt på hundre år
"Jeg driver i aften og tænker og strider,
jeg synes jeg er som en kantret båt,
og alt hvad jeg jamrer og alt hvad jeg lider
det ender vel gjerne med gråt.
Men hvi skal jeg være så hårdt beklemt?
Om hundrede år er alting glemt."
Det er godt mulig de tenkte sånn arbeidsstokken ved Vestfos cellulose for 100 år siden. Men som forfatteren Knut Hamsun gjorde så tok de feil. Grundig feil. Alting er ikke glemt etter 100 år.
Sist lørdag åpnet Vestfossen kunstlaboratorium dørene for sesongen 2020. Den 18ende i rekken etter at dørene ble åpnet første gang 10 mai 2003.
Noe av det som gjør Vestfossen Kunstlaboratorium til et unikt visningssted for kunst, er den vakre bygningen som huser kunstsenteret.
Hvert år danner de gamle industrilokalene et særegent bakteppe for kunsten som vises, og bidrar til å gi publikum en mangfoldig sanselig opplevelse.
Da kunstsenteret åpnet i 2003 ble det viktig å ta vare på de mange sporene etter industrien som fant sted her, samtidig som bygningen skulle tilpasses et helt nytt formål. For første gang vises nå en utstilling dedikert Vestfos Cellulosefabrik og den spennende historien som gjenspeiles i de tøffe og røffe lokalene.
En av årets utstillinger heter kort og godt «Fabrikken».
I lokalene som nå huser Vestfossen kunstlaboratorium, rammer de ærverdige gamle teglsteinsveggene nå også inn en helt annen historie enn aktuell samtidskunst. De danner rammene rundt historien om Vestfos Cellulosefabrik. Et selskap som ble stiftet 16. mars 1886, og hvor produksjonen startet i oktober samme år.
A/S Vestfos går konkurs 1967, - Greåker overtar. Cellulosefabrikken nedlegges i 1970 og papirfabrikken lider samme skjebne i 1976, og med det var 90 år med fabrikken historie.
Siden 2003 har Vestfossen vært ett av Norges og nordens viktigste sentre for samtidskunst. Der vi altså før hørte bråket fra arbeidere og papirmaskiner, stifter de besøkende av i dag bekjentskap med noen av verdens kjente samtidskunstnere.
I lokalene til Vestfossen Kunstlaboratorium henger i sommer arbeider av de to dronningene, HM Dronning Sonja og Unni Askeland. Her finner du også arbeider av verdenskunstnerne Bjarne Melgaard, Sverre Udnæs, Jørgen Dobloug, Edvard Munch, Pushwagner, Kjartan Slettemark, Jorunn Sitje og mange, mange fler. En utstilling jeg vil omtale ved en annen anledning. Men sammen med disse kunstnerne så henger det altså denne sesongen mange, veldig mange, bilder av fabrikken, maskiner og arbeidere. Skilt ut i et eget rom og egen utstilling. Og "ryktene" sier at det kommer fler i årene som kommer.
Det blir fort en litt underlig å følelse å se utstillingen "Fabrikken", når navn og bilder på kjente og familie dukker opp. Det er liksom "litt klasseforskjell" på dronningen og han Theodor Olsen Ramberg. Sistnevnte født på en husmannsplass kalt "Hamrehovet" i åssiden opp for Hamre og Eikern.
Hele utstillingen "Fabrikken" har blitt en fantastisk flott historiefortelling. Om Vestfossen, om fabrikken, om gatelys, om tørkeriet og saksa, om kokeri og kappsag, om tømmertomtene, og om tømmerets vei fra de store skoger i Valdres før de via en omvei til Steinberg havnet i Vestfossen.
Det har blitt en utstilling om lokal og norsk industrihistorie.
Ja, for dette er langt mer enn lokalhistorie. Dette er norsk historie.
Utstillingen i Prosjektrommet til Vestfossen kunstlaboratorium er satt sammen av Bent Ek fra Eiker Arkiv, Nina Bratland fra Norsk Teknisk museum og Ann Tove Manshaus fra Vestfoldarkivet.
Enhver Vestfossing med respekt for seg selv bør egentlig innom Vestfossen kunstlaboratorium i løpet av sesongen 2020.
Ikke nødvendigvis for å få med seg samtidskunsten, men for å få med seg lokalhistorien presentert på en aldeles utsøkt måte.
I tillegg til utstillingen er det utarbeidet en fantastisk utstillingskatalog, som selges ved inngangen. Og for å ha sagt det; det har blitt et utrolig fint "undervisningshefte" om fabrikken. Og er langt mer enn omfattende enn selve utstillingen.
Løp å kjøp katalogen. - Ta det med ro og se utstillingene.
Billedmaterialet som er brukt i katalogen og i utstillingen tilhører Eiker Arkiv, Buskerud Fylkesfotoarkiv, Bjørn Kristoffersen og Tore Jan Johnsen.
Her finner du hjemmesiden til kunstlabben: http://www.vestfossen.com/no/
Nedenfor ser du noen bilder fra utstillingen "Fabrikken".
Nyeste kommentarer
Kult :) Men navnet på felemannen har nok journalisten bommet på der. Det der er Andreas Ljones.
Da har jeg lagt ut et par bilder fra da gjengen var nordpå i år 2000. På det ene bildet nevnes gjengen den gang og hva de spilte!
Er det noe som vet navnene på bandmedlemmene?
Fantastisk fortelling.